Με σημαντικές παρουσίες από τον επιστημονικό ιατρικό κόσμο της Κρήτης αλλά και με ηχηρά μηνύματα για την καμπή και τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε και συντόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης υπό τον τίτλο «Οι ειδικοί της Υγείας συζητούν για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο βουλευτής και ιατρός καρδιολόγος Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας απαιτεί σεβασμό και εκτίμηση στην επιστημονική προσέγγιση, ψύχραιμη στάση και νηφάλια αντιμετώπιση», ενώ σημείωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να απαντηθούν τα ερωτήματα για τα βήματα που έχει κάνει η ιατρική επιστήμη, για την αποτελεσματικότητα ή μη της θεραπείας και τι υπόσχεται η ιατρική για τα νέα στελέχη και τις κρίσιμες πτυχές για τα εμβόλια.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Διαμαντής Κοφτερίδης παρουσίασε όλα τα τελευταία δεδομένα, τις φάσεις της νόσου, τις ομάδες πολιτών που κινδυνεύουν περισσότερο, τα δεδομένα για τα νέα στελέχη, σημειώνοντας ότι ο COVID-19 έχει αναδειχθεί σε μία από τις χειρότερες πανδημίες της σύγχρονης ιστορίας αναδεικνύοντας τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας παγκοσμίως. «Δεν γνωρίζουμε ούτε από πού προήλθε, ούτε πότε θα τελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά για την πανδημία προσθέτοντας ότι «σήμερα ειδική θεραπεία για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει», επισημαίνοντας τη σημασία της υποστηρικτικής θεραπείας και της πρόληψης μέσω της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο.
Ο καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη και γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς covid-19 στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας αναφέρθηκε στην διάσταση της πανδημίας ως «κοινωνικό φαινόμενο» μέσα από μελέτες ειδικών και τη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα τόνισε ότι ο στόχος είναι να ελαττωθεί ο αριθμός των ατόμων που θα νοσήσουν βαριά, ενώ ειδική έμφαση έδωσε τόσο στην ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος μέσω της προσωπικής επαφής με τους ιατρούς ώστε να καμφθούν οι φόβοι, όσο και στην ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για την πατέντα των εμβολίων.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι «ο COVID-19 είναι ένα πλανητικό γεγονός που απαιτεί και πλανητικού επιπέδου παρεμβάσεις». Ο ίδιος τόνισε ότι η συμπίεση της θνησιμότητας μέσω θεραπευτικής προσέγγισης και πρόληψης εξαρτάται και από την παρέμβαση σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικά για την Κρήτη αναφέρθηκε στο ειδικό επιστημονικό εργαστήριο της Κρήτης που δίνει τα επιδημιολογικά στοιχεία για την Κρήτη, εκτιμώντας αποκλιμάκωση για την Κρήτη το επόμενο διάστημα, μιλώντας για έναν ενθαρρυντικό Σεπτέμβριο για την Κρήτη. Τόνισε επίσης τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη «μακριά από το 75% που σηματοδοτεί μια σχετική ασφάλεια ότι δεν θα έχουμε οριζόντια μέτρα απομόνωσης» και την ανάγκη τα εμβόλια να είναι προσιτά για όλο τον πλανήτη.
Ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής αναφέρθηκε στο ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πανδημία τονίζοντας την αξία του ρόλου της προσωπικής επαφής και της επικοινωνίας με τον ασθενή. «Πρόληψη και προαγωγή της υγείας σημαίνει πρόσωπο με πρόσωπο επαφή», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Πρωτοβάθμια είναι το κλειδί σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος μίλησε ήδη για προτάσεις στην Κρήτη από το 2018 για την ΠΦΥ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ανακατεύθυνσης της ΠΦΥ όχι αποκλειστικά για τον κορωνοϊό αλλά στη διαχείριση των ευάλωτων ομάδων και «σε μια ΠΦΥ προσανατολισμένη όχι μόνο στον πολίτη αλλά στην οικογένεια».
Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και πρώην διοικητής του ΕΚΑΒ Κρήτης Ανέστης Κιούλπαλης αναφέρθηκε διεξοδικά στον ενάμιση χρόνο εμπειρίας από τα νοσοκομεία της Κρήτης, για την κατάσταση στις ΜΕΘ και την επικοινωνία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με τους ασθενείς. «Χρειάζονται σταθερές δομές κατά τα πρότυπα των παλιών λοιμωδών νοσοκομείων», υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αντιμετώπιση των νοσοκομείων.
Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοχιαδάκης αναφέρθηκε στο ρόλο της Ιατρικής Σχολής σε όλο το διάστημα της πανδημίας. «Εκτός από την εκπαίδευση και την έρευνα, στα καθήκοντα της είναι η ενημέρωση του κοινού και η εξωστρέφεια». Τόνισε ότι προσφέρθηκε από την Σχολή όλο το δυναμικό με την επάνδρωση επιτροπών του Υπουργείου και την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων, ενώ κύρια δράση αποτελεί η ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας και για τον εμβολιασμό και την αναγκαιότητα του. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη ομοθυμίας και συστράτευσης δυνάμεων σημειώνοντας ότι «δεν έχουν κανένα λόγο σήμερα οι πολιτικές αντιπαραθέσεις».
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Πρόεδρος του Ινστιτoύτου Επιστημονικών Ερευνών του Π.Ι.Σ. Χάρης Βαβουρανάκης αναφέρθηκε στη σχέση του κράτους με τους ιδιώτες ιατρούς και στον ρόλο των τελευταίων στην αποφόρτιση των νοσοκομείων. Ο κ. Βαβουρανάκης τόνισε ότι σήμερα χρειάζεται ο προσωπικός γιατρός, και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη αστικού τύπου κέντρων υγείας 24ωρης λειτουργίας με καθεστώς μονάδων ημερήσιας νοσηλείας και με ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής. Μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης του ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ότι «η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά το σύστημα υγείας, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς αναφέρθηκε αναλυτικά στους 4 βασικούς άξονες δράσεων της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 1. Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας 2. Η προστασία της υγείας και της δημόσιας Ασφάλειας 3. Η επαύξηση της ετοιμότητας και ενίσχυση της γνώσης και της πληροφόρησης 4. Η προώθηση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης για τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που επιβεβαιώνουν τις παραπάνω δράσεις, όπως την ολοκλήρωση και λειτουργία της νέας πτέρυγας στο Βενιζέλειο.
Ο βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρ. Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση της Αριστεράς Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια καμπή που απαιτεί αναπροσαρμογή της στρατηγικής. Όπως τόνισε στην παρέμβαση του, το τοπίο απαιτεί ανασχεδιασμό πολιτικής για τον καθολικό εμβολιασμό και η ιδέα του ανοσιακού φραγμού από μία μόνο χώρα είναι ανέφικτη. «Δεν υπάρχουν υγειονομικά σύνορα. Απαιτούνται υπερεθνικού τύπου παρεμβάσεις», όπως επεσήμανε. Υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή, ενώ τόνισε ότι σήμερα βιώνουμε μια κρίση εμπιστοσύνης, και επομένως χρειάζεται να αναζητηθούν συγκλίσεις και ένα μέτωπο απέναντι στη συνωμοσιολογία. Ο ίδιος σημείωσε την ανάγκη να ενισχυθεί η ΠΦΥ, η προνοσοκομειακή διαχείριση με ιδιαίτερη έμφαση στις πύλες εισόδου της χώρας.
Όλοι οι ομιλητές απάντησαν τις ερωτήσεις του κοινού, ενώ ο Νίκος Ηγουμενίδης που συντόνισε τη συζήτηση τόνισε ότι η παρουσία των ομιλητών εγγυήθηκε μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση που απάντησε στα νέα δεδομένα που διανοίγονται από την εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η επιστημονική προσέγγιση μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανησυχίες των πολιτών.
Όλες οι ομιλίες και παρεμβάσεις των ειδικών στους ακόλουθους συνδέσμους:
Εισαγωγή – https://youtu.be/pmCE1g3AEso
Δ. Κοφτερίδης – https://youtu.be/JPDF6OvMMto
Γ. Γεροτζιάφας – https://youtu.be/y0R9Krx4K6c
Ν. Τζανάκης – https://youtu.be/w3-4GLOpcqs
Χ. Λιονής – https://youtu.be/dPjtjght1o0
Α. Κιούλπαλης – https://youtu.be/vGdDIVKe9z0
Γ. Κοχιαδάκης – https://youtu.be/WSox8159_5Y
Χ. Βαβουρανάκης – https://youtu.be/a3ggGjrngIo
Λ. Βαμβακάς – https://youtu.be/GzpUmWsJXR0
Α. Ξανθός – https://youtu.be/JgOk0L88OQM
Ερωτήσεις & απαντήσεις – https://youtu.be/ytn2eoBfV0k